Фунгоробика – България

ТРЪБЕНКА /CRATERELLUS CORNUCOPIOIDES/

Тръбенка /CRATERELLUS CORNUCOPIOIDES / BLACK TROMPET/ – Расте в иглолистните, широколистните и смесените гори от средата на лятото до края на есента върху почвата. Има силен аромат и много добри вкусови качества, поради което в сушено състояние се използва и като подправка. На цвят бива тъмносива или тъмнокафява до черна. Има форма на финийка като липсват ясно обособени шапка и пънче, а кухината при някои гъби стига до основата.

Предлага се прясна и суха.

Качества

> Интензивен вкус, който е богат, пикантен и меко сладък
> Силен и приятен аромат, който обогатява всяко ястие
> Нежна и мека текстура, която става плътна и пикантна след готвене
> Подходяща за множество кулинарни приложения, включително супи, сосове, омлети, паста, ризото и дори за приготвяне на месни и рибни ястия
> Богата на протеини, витамини и минерали като витамин D, калий и магнезий
> Може да се съхранява за по-дълго време в сравнение с други видове гъби, което я прави удобна съставка за готвене през цялата година

Къде вирее