Фунгоробика – България

ОВЧИ КРАК /HYDNUM REPANDUM/

Овчи крак /HYDNUM REPANDUM/ – Среща се често в иглолистни и широколистни гори, самостоятелно или на кичури. Расте от земята. Обича по-сенчести места под дървета. Сезонът й е от Юни до Октомври. Събира се и се консумира прясна. Яде се след продължително готвене, за да се премахне горчивият вкус. Предварително всяка гугла се одира от иглички. Те допринасят към горчилката. Тази гъба трудно се бърка с други благодарение на игличките.
Повече информация можете да намерите на bg.wikipedia.org

Предлага се пресен.

Качества

> Овчи крак имат характерен и наситен вкус, който е комбинация от лека сладост и пикантност
> Излъчват интензивен и приятен аромат, който може да обогати всяко ястие
> Те са плътни и месести, с кадифена и гъвкава текстура, която ги прави подходящи за множество методи на готвене, включително печене, готвене, пържене и запържване
> Богати на белтъчини, витамини и минерали, като съдържат витамини от група B, магнезий и фосфор
> Овчите крак са често срещани в рецепти за супи, сосове, ястия с паста

Къде вирее