Фунгоробика – България
Рижийка /LACTARIUS DELICIOUS/ – Рижийката расте върху почва в иглолистни гори и по-рядко в широколистни гори, които са смесени или са в близост с иглолистни. Първите гъби се появяват през Юли. През Октомври – Ноември, когато завършва растежът, реколтата е най-богата, особено в периоди на ясни слънчеви дни, когато падат първите слани. Гъбата е с високи вкусови качества и приятен аромат на плодове. Консумира се прясна за супи, ястия, пържена и задушена. Не е подходяща за сушене. На цвят е оранжевочервена до керемиденочервена с по-тъмни, често зеленикави, концентрично разположени пръстеновидни ивици. Повърхността е гладка и гола, във влажно време слабо лепкава. Ръбът е тънък, като първоначално е подвит навътре, по-късно се изправя. При по-старите екземпляри слабо вълновиден.
Повече информация можете да намерите на bg.wikipedia.org
Предлага се прясна и замразена.
Качества
> Характерен, пикантен и ароматен вкус, който наподобява орех
> Приятен и интензивен аромат
> Мека и нежна текстура
> Използва се в различни кулинарни рецепти и е подходяща за приготвяне на супи, сосове, пици, омлети и други ястия
> Източник на витамини от група B, минерали като желязо, калий и фосфор