Фунгоробика – България

МАНАТАРКА /BOLETUS EDULIS/

Манатарката е Царицата на нашите гъби, която е може би и най- вкусната гъба на Стария континент и е една от най- разпространените в България диви гъби. Лесна е за разпознаване, добра за консумация, лесна за съхранение и желана за внос от други европейски държави. Висококачествените млади манатарки се считат за деликатес и имат високи цени. Гъбата се среща в широколистни и иглолистни гори. Развива се в симбиоза с дърветата. Събира се ежегодно в периода Май – Октомври зедно с пачия крак по всички планини.

Качества

> Манатарката има нежен и характерен вкус
> Притежава приятен и интензивен аромат
> Богата е на витамини, минерали и фолиева киселина
> Подходяща е за много различни видове ястия
> Ценен и популярен деликатес в гурме рецепти и традиционни кухни

Къде вирее