Фунгоробика – България

ПАЧИ КРАК /CANTHARELLUS CIBARIUS/

Пачи крак /CANTHARELLUS CIBARIUS/ – Гъбата расте през пролетта, лятото и есента в широколистни и иглолистни гори, като плододава и в сравнително по-сухо време. Среща се в горска шума, горски поляни и в мъх, но винаги наблизо растат живи дървета, с които гъбата съжителства чрез микоризна симбиоза. Среща се още покрай горски пътища, по протежение на запустели пътечки и по водостока на образуващи се при дъжд поточета след тяхното оттичане. Характерно за пачия крак е обемът на неговото плододаване да варира драстично всяка година. Появява се в края на Май в ниските горски равнини и постепенно се качва във високите части на планините до края на лятото. Гъбата пачи крак е много популярна заради чудесните вкусови качества, които притежава. Подходяща е за консумация в прясно и изсушено състояние и присъства в множество рецепти на различни национални кухни. Сезонност: Май – Септември.

Повече информация можете да намерите на bg.wikipedia.org.

Предлага се пресен, замразен и сух.

Качества

> Пачи крак имат интензивен и характерен вкус, който е смесица от пикантност и сладост
> Гъбата пачи крак излъчва приятен и наситен аромат
> Има плътна и месеста текстура, която я прави подходяща за различни методи на готвене, включително печене, готвене на сосове и супи или приготвяне на гарнитури
> Източник на витамини, минерали и антиоксиданти, като витамини B, D и натрий
> Ценен деликатес в кулинарната кухня поради своя вкус, аромат и текстура, което я прави популярна съставка в различни рецепти

 

Къде вирее