Фунгоробика – България
БУЛКА /AMANITA CAESAREA/
Булка /AMANITA CAESAREA/ – Гъбата булка се среща в Югоизточна Европа, включително и в България. Тя е изключително ценена, но е сравнително рядка. Среща се само в широколистни гори и обича по-сухи и светли места. Расте от земята, най-често в близост до дъб. Добре позната е у нас и се събира за консумиране. Булката е много добра и вкусна ядлива гъба. При събиране обаче трябва да се внимава да не се сбърка със силно отровната червена мухоморка.
Повече информация можете да намерите на bg.wikipedia.org
Предлага се прясна, замразена и суха.
Качества
> Отличава се с изключително вкусен и ароматен вкус, който е нежен, сладък и пикантен
> Привлекателен външен вид с ярко оранжев или златисто-портокалов цвят, който ги прави лесно разпознаваеми и атрактивни за сервиране
> Използват се в различни кулинарни рецепти и са подходящи за печене, готвене и пържене
> Смята се за едни от най-ценните и желани гъби поради своя изключителен вкус, атрактивен външен вид и рядкост