Фунгоробика – България

СМРЪЧКУЛА /MORCHELLA HORTENSIS/
morchella-hortensis

Смръчкула /MORCHELLA HORTENSIS/ – Среща се в светли широколистни и смесени гори, ливади, паркове, расте в храсталаци и по тревисти места покрай реки и дерета, овощни градини през пролетта от края на Март до края на Май (възможно е да се срещне и по-късно, но на по-големи надморски височини). Шапката е яйцевидна, сивожълтеникава до кафеникава с размери около 6-12 × 4-8 cm. Пънчето е цилиндрично и кухо, задебелено в основата, с размери 3-8 × 1-3 cm. Срещат се както самостоятелни екземпляри, така и цели колонии от смръчкула.

При смръчкулата пънчето и шапката са едно цяло, докато при смръчкула верпа /MORCHELLA VERPA/ шапката е отделена от пънчето.

Повече информация можете да намерите на bg.wikipedia.org и www.gabarstvo.com.

Предлага се прясна, замразена и суха.

Качества

> Неповторим вкус, който е деликатен, сладък и меко пикантен
> Уникална текстура, която придава на ястията им особен характер и усещане при хапване
> Приятен и интензивен аромат, който обогатява всяко ястие
> Известна със своето изключително кулинарно представяне и се ценят в гурме кухнята
> Богата на витамини, минерали и антиоксиданти, като съдържат витамини от група B, витамин D, магнезий и калций

Къде вирее