Фунгоробика – България

МАЙСКА ГЪБА /TRICHOLLOMA GAMBOSUM/

Майска гъба /TRICHOLLOMA GAMBOSUM / TRICHOLOMA GIORGII/ – Майската гъба расте в широколистни гори, ливади и храсталаци, в близост до горски потоци. Нерядко образува т.н. “самодивски кръгове”. Както подсказва и името й, гъбата се среща най-често през месец Май, но в зависимост от специфичните температурни условия може да бъде намерена от Април до Юни. Поради факта, че е една от малкото ядливи гъби, растящи в началото на пролетта, майската гъба е събирана активно от опитните гъбари през този сезон и, тъй като има отровни двойници, не бива да бъде събирана през други сезони. Повече информация можете да намерите на www.gabarstvo.com.

Предлага се прясна, замразена и суха.

Качества

> Майската гъба има нежен и деликатен вкус, който често е описван като мек и сладък
> Текстурата е мека и пухкава, като я прави подходяща за различни видове готвене, включително печене, готвене на сосове и супи, или приготвяне на гарнитури
> Източник е на витамини, минерали и антиоксиданти
> Гъбата има прекрасен външен вид
> Нискокалорична и с ниско съдържание на мазнини, като я прави подходяща за хора, които следят диета или водят здравословен начин на живот

Къде вирее