Фунгоробика – България

Новини

гъба манатарка
Манатарка, що е то?

от | дек. 2, 2023 | Без категория

Манатарката расте преимуществено през нощта, докато другите видове гъби могат да се откриват както през деня, така и през нощта. Тя предпочита топлото, като изисква минимум 17 градуса през нощта, за да започне да расте. При изложение на слънце шапката на манатарката може да нарасне от 2 до 5 см за един ден, демонстрирайки бързия си растеж. Манатарката, открита в иглолистни гори, се счита за по-качествена, поради по-високото съдържание на калории

За да бъдеш успешен гъбар, трябва да имаш здрави крака. По време на събиране се предпочита поемането по горските пътеки в сутрешните часове, защото брането продължава до обяд, преди да стане прекалено горещо. Ако някой намери обилно количество гъби, той се прибира по-рано, за да ги предаде. Другите гъбари обаче обикновено прекарват по 8-10 часа в гората.

„Гъбата е измамлива – можеш да намериш две-три броя в даден район, след което да продължиш да търсиш с надежда за още, но да откриеш, че минаваш часове без успех. Има обаче дни, в които късметът е на твоя страна и можеш да намериш и до 100 килограма“, споделят гъбари.