Пачи крак /CANTHARELLUS CIBARIUS/ - Гъбата расте през пролетта, лятото и есента в широколистни и иглолистни гори, като плододава и в сравнително по-сухо време. Среща се в горска шума, горски поляни и в мъх, но винаги наблизо растат живи дървета, с които гъбата съжителства чрез микоризна симбиоза. Среща се още покрай горски пътища, по протежение на запустели пътечки и по водостока на образуващи се при дъжд поточета след тяхното оттичане. Характерно за пачия крак е обемът на неговото плододаване да варира драстично всяка година. Появява се в края на Май в ниските горски равнини и постепенно се качва във високите части на планините до края на лятото. Гъбата пачи крак е много популярна заради чудесните вкусови качества, които притежава. Подходяща е за консумация в прясно и изсушено състояние и присъства в множество рецепти на различни национални кухни. Сезонност: Май – Септември.